Poslanci rozhodnú o dofinancovaní straty Nemocnice s poliklinikou

03.05.2011 Levoča

Levoča 3. mája (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Levoči na svojom mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (5. mája), rozhodne o tom, či dofinancuje stratu Nemocnice s poliklinikou v Levoči, aby tak zabránilo zrušeniu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.
Primátor Levoče Miroslav Vilkovský uviedol, že má pripravených päť alternatív, ako by sa dala strata vo výške približne 180.000 eur na tento rok vykryť. Bližšie ich však nešpecifikoval. „Zdravotné poisťovne znížili zmluvy s nemocnicou o 180.000 ročne, to je 10.000 mesačne Všeobecná zdravotná poisťovňa a 5000 mesačne Dôvera, čiže z toho titulu musíme uvažovať nad tým, že by mesto dofinancovalo napríklad túto stratu,“ objasnil Vilkovský.
Spoločnosť Agel SK, s.r.o., avizovala zrušenie oddelenia na minulotýždňovej tlačovej konferencii, pretože dlhodobo vykazuje stratu a ťahá do mínusových čísel celú nemocnicu. „Keby nemocnica nemala minulý rok gynekologické oddelenie, teoreticky by bola v zisku. Toto oddelenie vykázalo minulý rok stratu vo výške 370.000 eur,“ doplnil Vilkovský.
Financie na vykrytie straty pôjdu z mestského rozpočtu, občania mesta teda musia rátať s tým, že šetriť sa bude v iných sférach. „Požiadavky, ktoré sú na rekonštrukciu ciest, chodníkov a parkovísk nebudú môcť byť uskutočnené,“ konkretizoval Vilkovský. Podľa neho pokiaľ sú ľudia s týmto nespokojní, mali by sa obrátiť na poisťovne, prečo tak zazmluvnili nemocnice. „Tento problém by si mal vyriešiť predovšetkým štát a nie mestá a samotné nemocnice,“ uzavrel primátor.
 

Vyberte región